Se mikä muutama vuosi sitten oli neuvoteltavissa oleva poikkeusjärjestely, on yhdessä hujauksessa muuttunut uudeksi normaaliksi.
Etätyö on tullut jäädäkseen. Työnteon luonteen yleinen muuttuminen, työvälineiden yhä nopeampi digitalisoituminen ja kaikkialla saatavilla olevat nopeat yhteydet ovat mahdollistaneet etätyön nopean yleistymisen.
Tietotyöläinen ei ole enää sidottu tiettyyn toimipisteeseen, vaan voi vaihdella työpistettä myös omien tarpeidensa mukaan.
Työpisteen vaihtaminen tuo mukanaan sekä haasteita että mahdollisuuksia. Oman arjen organisoiminen sujuvammaksi voi tarkoittaa kodin ja työpaikan rajojen hämärtymistä.
Vapaa-aika ei ehkä enää olekaan täysin työstä vapaata. Jos työvälineet ovat koko ajan saatavilla, kiusaus töiden tekemiseen on suurempi.
Suomalainen perinne ja kasvatus kun kannustaa töiden tekemiseen, eikä töitä välttämättä osata jättää kesken. Ei vaikka työaika olisikin jo loppunut.
Siinä missä etätyön tekeminen kaipaa harjoitusta, kaipaa myös etätyön ergonomia yhä suurempaa huomiota.
Vaikka etätyö saattaa konttorissa vietettyjen vuosien jälkeen tuntua siunaukselta, kannattaa muistaa, ettei se oma sohva välttämättä ole se paras työpaikka.
Se mikä vapaa-ajalla ja arjessa tuntuu hyvältä, ei työnteon kannalta sitä ole.
Puutteellinen valaistus, huonot työasennot, sopimattomat työpöydät ja -tuolit, kehno ilmanvaihto tai vääränlaiset näytöt voivat johtaa työn kuormittavuuden lisääntymiseen.
Ja täytyy kuitenkin muistaa, että asiatuntijatyössä yrityksen henkilöstö eli ihmiset ovat yrityksen suurin ja tärkein voimavara. Ihmiset, antakaa itsellenne armoa.
Opetelkaa ottamaan itsenne huomioon töitä tehdessä.
Tässä muutamia vinkkejä etätyön parantamiseen.
Luo itsellesi rutiini
Herätys, aamupesut, kahvit ja puurot, työmatka yms. Eli tee arkiaamuisin kaikki niin kuin ennenkin.
Laita kello ajoissa soimaan, tee aamutoimet niin kuin olisit edelleen töissä toimistolla. Laita työvaatteet päälle. Älä tee töitä yöpuvussa. Käy ulkona ennen töitä. Kävele autolle, pyörälle, bussipysäkille tai muuten vain pieni lenkki ulkoilmassa.
Palaa takaisin kotiin, eli työpaikallesi. Tee töitä, mutta muista pitää taukoja samalla tavalla kuin toimistolla.
Suomalaiseen työkulttuuriin kuuluvat kahvitauot kannattaa pitää myös kotityössä. Poistu työpisteeltä kahville ja pidä tauko loppuun, ennen kuin jatkat.
Pidä lounastauko. Käy ulkona syömässä. Tai ota eväät ja syö ne jossain muualla. Pidä iltäpäivän kahvitauko samalla tavalla kuin ensimmäinen kahvitauko.
Yritä luoda kotikonttorille samanlainen rutiini kuin työpaikallasi oli. Rutiinit auttavat siirtämään työkulttuurin kotitoimistolle ja tekevät työpäivästäsi helpommin hallittavan.
Kun työpäivä päättyy, sulje laitteet ja poistu työpisteeltä. Lähde pois konkreettisesti. Kävele taas ulkoilmassa ja aloita sen jälkeen työpäivän jälkeinen elämä.
Usko pois, kun noudatat rutiineja, työtehosi parantuu etkä aja itseäsi piippuun.
Huolehdi työergonomiasta
Ergonomia on tärkeää. Normaaliin kahdeksan tunnin työpäivään mahtuu liian monta kehoa kuormittavaa hetkeä. Varsinkin etätyössä kuormitus väistämättä nousee.
Työpisteen kun joutuu huonoimmillaan itse suunnittelemaan saatavilla olevista tarvikkeista. Paremmassa tapauksessa töistä voi saada mukaansa kaiken tarvittavan. Tätäkin parempi on, jos etätyöpiste voidaan suunnitella yhdessä ammattilaisen kanssa.
Parhaassa tapauksessa työpisteeseen voidaan saada uudet, tarkoituksenmukaiset toimistokalusteet.
Tästä tietysti jokaisella työpaikalla on omat suosituksensa ja käytäntönsä. Oli työpisteesi sitten parvekkeen riipumatossa tai ammattilaisen suunnittelemassa kotikonttorissa, muista liikkkuminen työpäivän aikana.
Yksipuolinen huono työasento saa hartiat ja niskat jumiin. Vaikka sohva tuntuu hyvältä ja saat pääsi tuettua tyynyllä, ei se vielä tarkoita hyvää työasentoa.
Liikkumattomuus ja huono asento hidastavat verenkiertoa ja aineenvaihduntaa ja saattavat aiheuttaa kipua ja lihasten jäykkyyttä.
Säädä työpisteesi valot riittävän kirkkaiksi, huolehdi ilmanvaihdosta ja ergonomiasta.
Muista lepuuttaa silmiäsi. Sulje silmäsi välillä. Ole rauhassa, et lintsaa töistä, vaan huollat itseäsi työkuntoon.
Suuntaa välillä katse kaukaisuuteen, silmien lihakset saavat lepoa ja jaksavat taas paremmin. Säädä pöydät ja tuolit itsellesi sopiviksi niin, että saat niistä mahdollisimman hyvää tukea päätetyöhön.
Vaikka käytössäsi ei olisikaan sähköpöytää tai säädettävää työtuolia, voit silti itse aktivoida itsesi.
Nouse ylös, venyttele, kävele ja vaihda työasentoa ja paikkaa säännöllisesti. Keho mieli vertyvät liikkeestä ja jaksat painaa päivän työt loppuun.
Ole sosiaalinen
Ainakin jos olit työpaikallasi sosiaalinen. Jos pidit kahvitaukojen keskusteluista tai pidit yllä keskustelua töidesi lomassa, pyri nyt samaan.
Jos viihdyt seurassa ja varsinkin työyhteisösi kanssa, keksi keinot siihen myös kotikonttorilta.
Käytä eri viestisovelluksia, WhatsApp on parhaimmillaan hieno tapa käydä kevyttä keskustelua työporukan kanssa.
Usein käytössä on Microsoft 365 sovellukset, jonka Teams sovelluksella voit pitää vaikka kahvitauot livenä kavereiden kesken.
Langaton headset toimii puhelimen korvikkeena, vaikka joutuisit tekemään töitä tietokoneella koko ajan.
Etätyöaika voi olla eristyneisyyden takia huonoimmillaan ikävä kokemus.
Joten muista olla aktiivinen yhteisösi suuntaan, äläkä jätä yhteydenpitoa toiseen kertaan. Työkavereilta saat vertaistukea ja parhaimmillaan hyviä neuvoja etätyössä selviämiseen.
Tseppiä kotikonttoriin ja Let’s Be Careful Out There!