Hyppää pääsisältöön

Mobiilitulostaminen

Ilman mobiilitulostusta asiakirjan siirtäminen kännykästä tai tabletilta tulostettavaksi voi olla hyvinkin monimutkaista, asiakirja siirretään, tikulla tai sähköpostilla ympäristöön jossa on tulostin. Jopa henkilökin voi siirtyä toiseen tietotekniseen ympäristöön ja laitteille saadakseen siirretyn asiakirja paperille. Työaikaa kuluu hukkaan.

Mobiilitulostus tarkoittaa siis langatonta tulostamista esim. matkapuhelimesta tai tablet-tietokoneesta haluttuun tulostimeen. 
Vaikka perusidea onkin yksinkertainen, liittyy siihen monia mm. tietoturvaan, tulostuspolitiikkaan ja mobiililaitteiden ja tulostimien erilaisiin teknologioihin jne. liittyviä seikkoja. Siksipä erilaisia sovelluksia on lukuisia.

Edullisimmillaan yksinkertaisin mobiilisovellus on ilmainen ja maksaa vain käyttöönoton vaivan.
Tyypillisimmillään se voi olla esim. puhelimen aplikaatio ja hyödyntää Airprintiä ja verkon tai laitteen wi-fi:ä.
Tämä toimii esim. valvotussa kotikäytössä, mutta sen tietoturva, käyttäjien ja kustannusten valvonta on erittäin huono. Myös tulostusominaisuudet ovat rajatut. 

Yrityskäytössä vaatimuksina kuitenkin aina on käyttäjien tunnistaminen. Palvelua voidaan tarjota myös oman organisaation ja lähiverkon ulkopuolisille tahoille jolloin valittavan sovelluksen vaatimukset kiristyy.

Tietoturvaan liittyviä kysymyksiä on mm. vaaditaanko henkilön tunnistamista myös kun hän vastaanottaa tulosteen tulostimelle ja asiakirja pysyy näin suojattuna. Useissa organisaatioissa halutaan myös seurata ja jyvittää kustannuksia vaikka tulostaminen nykyisin onkin varsin edullista.

Oman haasteen järjestelmän valinnalle tuo jos mobiilitulostuspalvelu halutaan kaikille käyttöjärjestelmille, Windows, Android ja iOS.

Teknologiana mobiilitulostus voi hyödyntää wi-fi:n lisäksi pilvipalvelua tai sovellus voi olla myös palvelinversio. Lisenssien hinnoittelu voi perustua laitteiden, käyttäjien tai tulosteiden määrään.

Kun suunnittelet mobiilitulostuksen käyttöönottoa, selvitä mm. seuraavia seikkoja;
-käyttäjien määrä?
-arvioitu mobiilitulostuksen määrä vuodessa.
-halutaanko kaikkia puhelimia ja tabletteja tukeva järjestelmä?
-halutaanko mobiilitulostus yhteen vai useampaan laitteeseen?
-halutaanko ns. follow-me, eli käyttäjä voi tulostaa mihin tahansa tulostimeen (ei vain tiettyyn)
-minkä tyyppinen tulostuksen vastaanotto halutaan; vapaasti, vapautus tunnuksella, käyttäjän tunnistaminen ennen tulostusta?
-halutaanko tulostusmäärät tilastoida ja jyvittää kustannuspaikoille?
-halutaanko asettaa käyttöön joitain rajoitteita?