Search
Close this search box.
Älykavot logo.

Onko älykalvossa älyä?

Eräänä päivänä sain yhteydenoton eräältä jo vuosia tuntemaltani edustajalta, joka oli siirtynyt uusiin tehtäviin uuteen yritykseen.

Hän kysyi, olisinko kiinnostunut ottamaan Officepron valikoimaan älykalvot, joita hän nyt edusti, ja kuulemaan asiasta lisää Teams-palaverissa.

Mjaa, mitähän älyä jossain lasiin liimattavassa kalvossa voisi olla, oli ensirektioni. Ovat varmaan kalliitakin ja meidän valikoimassa on jo yli 10.000 tuotetta tai palvelua muutenkin.

Mieleeni tuli kuitenkin vanha pilapiirros, jossa armeija soti jousipyssyillä ja suustaladattavilla torrakoilla vihollistaan vastaan. Kuvassa lähetti yrittää esitellä upseerille myyntiedustajaa. Upseeri kuitenkin ärähtää ”etkö näe, minulla on tässä sota sodittavana, ei minulla ole aikaa ottaa jotain myyntiedustajaa vastaan”.

Kuvan myyntiedustajalla tosin oli myytävänä konekivääri mutta eihän upseeri sitä tiennyt koska hänellä ei ollut aikaa kuunnella.

Päätin siis tapani mukaan kuunnella mitä tällä myyntiedustajalla oli meille kerrottavaa, en halunnut olla tämä upseeri, joka häviää taistelun tietämättä, että olisi voinut sen helposti voittaakin.

Myyntiedustajaa kannattaa aina kuunnella

Toimistojemme arkkitehtuuri on muuttunut. Arkkitehdit eivät enää suunnittele kivi- tai kipsilevyseiniä jokaisen toimistotyöntekijän ympärille.

Nykyiset tilat ovat avoimia ja muunneltavia ja lasia käytetään rakentamisessa paljon.

Muutimme itse Joensuussa meille remontoituihin toimitiloihin ja meidänkin toimitilojen seinäelementtinä hallitsee lasi. Se tuo viihtyisyyttä ja avaruutta.

Käydessämme asiakkaiden toimitiloissa huomaamme saman kehityksen, työhuoneen tai vaikka neukkarinkin seininä on lasia, oppimisympäristöt ovat avaria ja rajattu tosistaan lasiseinillä. Eikä lasiseinien käyttö rajoitu toimistoihin. Niitä näkee kauppakeskuksissa, ravintoloissa, saunoissa…

Lasiseinät ovat luoneet uuden turvallisuusongelman?

Lasiseinä on kuitenkin luonut aivan uudenlaisen ongelman. Nimittäin turva- ja tietoturvaongelman. Joku aika sitten uutisoitiin iltapäivälehdissä, kuinka puolustusvoimien uudet tilat eivät soveltuneet käyttöön seinien läpinäkyvyyden vuoksi.

Jo se keitä henkilöitä huoneessa on neuvottelemassa tai tiloissa vierailemassa, on jossain tapauksessa se ”tieto” jota pitää varjella ulkopuolisilta talon sisäpuolellakin.

Ei tarvitse tietysti mennä edes puolustusvoimien, poliisin tai salaisen palvelun tiloihin ja sitä kautta agenttitarinoihin, vaan ihan tavallisessa yrityksessä, yhdistyksessä, oppilaitoksessa, missä vain tulee tilanteita, jolloin ei haluta paljastaa ketä neuvottelutilassa neuvottelee tai tiloissa asioi.

Puhumattakaan nyt, että ulkopuolelta voitaisiin lukea näytöllä tai valkokankaalla olevaa sisältöä, jota tiloissa käsitellään.

Älykäs ratkaisu

No nyt älylasista tai älykalvosta tulikin varsin älykäs ratkaisu. Kaukosäätimen napin painalluksella saa ”umpiseinät” tilaan.

Ovia ei tarvitse koputella todetakseen onko siellä ketään tai onko tässä tilassa juuri tämä meidän kokous, koska silloin seinän lasit saavat olla läpinäkyvinä.

Kun haluaa taas kaiken läpinäkyväksi se onnistuu napin painalluksella.

Löyhä aasinsilta valkeaksi muuttuvan lasin ja audiovisuaalisuuden kanssa löytyy myös, koska lasiin voidaan heijastaa projektoreilla kuvaa. Voihan olla toisinkin päin, että sitä sanomaa nimenomaan halutaan julistaa, vaikka näyteikkunoiden kautta ulospäin kadulle.

Pieni James Bond heräsi sisälläni ja minun oli pakko kysyä; ”entäpä jos joku katkaisee virrat lasista ja pääseekin näkemään liikesalaisuudet lasin takaa?”

No ei onnistu, koska lasin perustila on läpinäkymätön ja muuntajan heikkovirta muuttaa lasin normaaliin läpinäkyvään muotoon.

Halpaa kuin makkara.

Hintakaan enää ole tekijä, jonka vuoksi kannattaisi tietoturvariskiä ottaa. Kalvotuksen käyttöikä on noin 20 vuotta. Äkkiä laskettuna neliö maksaa päivässä alle 6 senttiä.

Pullakahvin hinnalla päivässä hoituukin jo varsin suuren toimiston lasipintojen kalvotuksen kokonaiskustannus.

En nyt halua ottaa tähän verrokiksi sitä mikä joku muu tietoturva yrityksille maksaa päivässä, mutta vertasipa mihin vain, puhutaan vuositasollakin varsin kohtuullisesta kustannuksesta.

No niinähän siinä lopulta sitten kävi, että Officeprolta kaikki mitä toimistoosi tarvitset, myös älykalvot.