Search
Close this search box.

Mobiilitulostaminen

Mobiilitulostaminen mahdollistaa tulostamisen missä ja milloin tahansa ilman, että tarvitsee olla tietokoneen tai tulostimen vieressä. Mobiilitulostaminen tarkoittaa siis langatonta tulostamista esim. matkapuhelimesta tai tablet-tietokoneesta haluttuun tulostimeen.

Mobiilitulostaminen tuo nykyaikaisen tiedonkäsittelyn tulostamiseen

Tiedonsiirto

Teknologia muuttaa tapojamme työskennellä missä ja milloin vain. Tiedon hallinnointi, siirtäminen ja esittäminen ovat kaiken muun tietotekniikan ohella jatkavassa muutostilassa.

Jokaisen ulottuvilla olevat tietoverkot ja mobiilipäätelaitteet tuovat jatkuvia haasteita tiedon käsittelemiseen.

Vielä vuosikymmen sitten tiedon käsittelemiseen tarvittiin yleisesti tietokone ja siihen liittyvät ohjelmistot. Word, Excel, PowerPoint tai Adobe Acrobat ovat sovelluksia, jotka ovat melkein kaikille toimistossa.

PC:llä tekstinkäsittely-, esitys- tai kuvanmuokkausohjelmasta on saanut helposti tulostettua tarpeellisen tiedon. Toimistoympäristöt ovat ikäänkuin oletuksena tehty pysyviksi ympäristöiksi, joissa tulostaminen on helppoa kiinteitä yhteyksiä käyttäen.

Mobiilipäätelaite

Nykyään mobiilipäätelaite on käytönnössä lähes kaikilla, sekä vapaa-ajalla että työpaikalla. Puhelimien todella nopea tekninen kehitys ja yhä kasvava suoritusteho ovat jo pitkään mahdollistaneet niiden käytön työelämässä.

Nykyään myös tekstinkäsittely-, kuvankäsittely- ja esitysgrafiikka-ohjelmistot ovat saatavilla mobiilipäätelaitteilla ja integroitavissa helposti yhteen PC:n kanssa.

Kännykkä on yleensä myös mukana kaikkialla, joten (työ)muistiinpanojen tekeminen ja muokkaaminen välittömästi on yhä helpompaa.

Tämä kaikki yhdessä on mahdollistanut mobiilipäätelaitteiden yhä suuremman käytön työelämässä.

Paperinen tuloste

Vaikka tekniikka menee eteenpäin huimaa vauhtia, ei tiedon esittäminen ja jakaminen aina ole järkevää tai mahdollista sähköisesti.

Perinteinen A4-arkki pitää yhä puoliaan muuttuvassa maailmassa. Onhan paperilla aina ollut merkittävä osa kulttuurien kehittymisessä, lukutaidon leviämisessä ja demokration vaalimisessa.

Paperin käyttäminen on mahdollistanut tiedon leviämisen ja säilyttämisen sekä helpottanut käupankäyntiä olennaisesti. 

Lisäksi paperin käyttöliittymä on kaikille tuttu, edullinen, laiteriippumaton, helposti muokattavissa ja jaettavissa, monipuolisesti käsiteltävissä ja sekä loppukäytössä sähköstä riippumaton.

Sillon kun mobiililaiteella oleva tieto täytyy saada paperin muotoon, tarvitaan mobiilitulostamista.

Selkeää etua mobiilitulostamisella

Mobiilitulostamisen edut

Unohda laiteyhteensopivuudet, tietoteknisten ympäristöjen erot, työpisteiden sijainnit, kirjautumiset  yms.

Mobiilitulostaminen tarkoittaa siis langatonta tulostamista esim. matkapuhelimesta tai tablet-tietokoneesta haluttuun tulostimeen.

Ilman mobiilitulostusta asiakirjan siirtäminen kännykästä tai tabletilta tulostettavaksi voi olla hyvinkin monimutkaista, asiakirja siirretään, tikulla tai sähköpostilla ympäristöön jossa on tulostin.

Jopa henkilökin voi siirtyä toiseen tietotekniseen ympäristöön ja laitteille saadakseen siirretyn asiakirja paperille.

Laitteet eivät välttämättä ole toistensa kanssa yhteensopivia ja tietoverkot voivat asettaa omat esteensä tulostamiselle. Tietoturva ja erilaiset käyttöoikeudet asettavat myös omat haasteensa tulostamiselle.

Mobiilitulostaminen yrityskäytössä

Vaikka perusidea onkin yksinkertainen, liittyy siihen monia mm. tietoturvaantulostuspolitiikkaan ja mobiililaitteiden ja tulostimien erilaisiin teknologioihin jne. liittyviä seikkoja. Siksipä erilaisia sovelluksia on lukuisia.

Edullisimmillaan yksinkertaisin mobiilisovellus on ilmainen ja maksaa vain käyttöönoton vaivan. Tyypillisimmillään se voi olla esim. puhelimen aplikaatio ja hyödyntää Airprintiä ja verkon tai laitteen wi-fi:ä.

Tämä toimii esim. valvotussa kotikäytössä, mutta sen tietoturva, käyttäjien ja kustannusten valvonta on erittäin huono. Myös tulostusominaisuudet ovat rajatut. 

Yrityskäytössä vaatimuksina kuitenkin aina on käyttäjien tunnistaminen.

Palvelua voidaan tarjota myös oman organisaation ja lähiverkon ulkopuolisille tahoille jolloin valittavan sovelluksen vaatimukset kiristyy.

Tietoturvaan liittyviä kysymyksiä on mm. vaaditaanko henkilön tunnistamista myös kun hän vastaanottaa tulosteen tulostimelle ja asiakirja pysyy näin suojattuna. Useissa organisaatioissa halutaan myös seurata ja jyvittää kustannuksia vaikka tulostaminen nykyisin onkin varsin edullista.

Oman haasteen järjestelmän valinnalle tuo jos mobiilitulostuspalvelu halutaan kaikille käyttöjärjestelmille, Windows, Android ja iOS.

Teknologiana mobiilitulostus voi hyödyntää wi-fi:n lisäksi pilvipalvelua tai sovellus voi olla myös palvelinversio. Lisenssien hinnoittelu voi perustua laitteiden, käyttäjien tai tulosteiden määrään.

Mobiilitulostamisessa huomioitava

 • Käyttäjien määrä?
 • Arvioitu mobiilitulostuksen määrä vuodessa.
 • Halutaanko kaikkia puhelimia ja tabletteja tukeva järjestelmä?
 • Halutaanko mobiilitulostus yhteen vai useampaan laitteeseen?
 • Halutaanko ns. follow-me, eli käyttäjä voi tulostaa mihin tahansa tulostimeen (ei vain tiettyyn)
 • Minkä tyyppinen tulostuksen vastaanotto halutaan; vapaasti, vapautus tunnuksella, käyttäjän tunnistaminen ennen tulostusta?
 • Halutaanko tulostusmäärät tilastoida ja jyvittää kustannuspaikoille?
 • Halutaanko asettaa käyttöön joitain rajoitteita?

Näissä ja kaikissa muissakin mobiilitulostamisen liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä asiantuntijaamme.

Autamme mielellämme ratkaisemaan mobiilitulostuksen haasteet niin, että niistä tulee mahdollisuuksia.

Usein kysytyt kysymykset = UKK

Yleiset ohjeet sähköpostiviestin tulostamiseksi:

 • Avaa sähköposti, jonka haluat tulostaa.
 • Etsi sähköpostiviestin yläosasta “Tulosta” -painike.
 • Napsauta “Tulosta” -painiketta.
 • Valitse tulostimen asetukset, kuten paperikoko ja tarkkuus.
 • Napsauta “Tulosta” -painiketta.
 • Odota, että tulostin tulostaa sähköpostiviestin.
 • Ota tulostettu sähköpostiviesti tulostimesta ja tarkista, että tulostus on onnistunut.

Huomioi, että tulostuksen vaiheet voivat vaihdella hieman käytettävän sähköpostin ja tulostimen mukaan. Jos käytät langatonta tulostusta, varmista että tietokone ja tulostin ovat yhdistetty samaan verkkoon.

Ilmaisia tulostusmahdollisuuksia voi etsiä mm. kirjastoista, nuorisotiloista, yhdistyksistä, oppilaitoksista ja opiskelijoiden järjestöistä, työvoimatoimistosta tai ystävien ja perheen luota. Monesti ilmaista tulostusta kuitenkin rajoitetaan sivumäärän tai muun perusteen mukaan.